
Cheesecake s jablky
Jsem tvrdohlavá. Hodně. Kdo mě znáte osobně, víte to. Takže po pokusu o dokonalý borůvkový cheesecake, který nedopadl úplně podle mých představ, jsem si dala v hlavě dohromady seznam pravděpodobných nedostatků a pokusila se vyrobit novou, a opět ovocnou, verzi cheesecaku. I když jsem po prvním pokusu byla dost zoufalá a měla jsem strach, že by to mohlo dopadnout obdobně. Challenge accepted… rozhodla jsem se čelit výzvě. Přece na tom nic není, je to jen obyčejný moučník. Teď už je hotovo, je to výborné a mám pocit, že bych dokázala tu 24 cm formu sníst klidně celou sama, tak se mi to sepisuje celkem lehce…
Předem ale avizuji, že nejsem fanouškem moučníků, u kterých máte po jednom snědeném kousku pocit, že jste do sebe nasypali cukřenku. Pokud vy ano, dodejte do receptu větší množství cukru.
Je září, jablka pomalu všude dozrávají a je dobré mít v zásobě pár receptů, jak je využít…
Budete potřebovat:
- 200 g máslových sušenek
- 125 g másla
- 5 středně velkých jablek
- 1 polévková lžíce skořice
- 1 citron
- 50 g třtinového cukru
- 1 vanilkový pudink
- 200 g Frischkäse (čerstvý tvarohový sýr)
- 600 ml crème fraîche
- 30 g moučkového cukru
- 4 kousky plátkové želatiny
Jako první si uděláme sušenkový základ – rozpustíme celé připravené máslo a všechny sušenky rozdrtíme na jemno, ideálně v mixéru, nebo přes plátno paličkou. Promícháme s máslem vložíme na dno dortové formy (používám 24 cm průměr, doporučuji podobnou velikost, jsou jí přizpůsobena množství ingrediencí v tomto receptu), pořádně upěchujeme a tím hmotu zpevníme do korpusu.
Jablka oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Dáme vařit v 200 ml vody a zasypeme připravenou skořicí, přidáme vymačkanou citronovou šťávu a třtinový cukr, promícháme a povaříme. Stranou si rozmícháme vanilkový pudink s dalšími 200 ml vody a poté, co jablka změknou, přilijeme pudink a ještě chvíli povaříme – zhruba 3 až 5 minut. Pudink zhoustne a směs začne mít konzistenci spíše přesnídávky s kousky jablek. Takto připravená jablka vlijeme do formy na připravený korpus a dáme vychladit do lednice alespoň na hodinu, dokud tato vrstva neztuhne.
V misce si smícháme crème fraîche a Frischkäse. Obě suroviny nakupuji v Německu, ale věřím, že u nás také není problém je sehnat. Frischkäse bych asi nejvíce chutí přirovnala ke klasické lučině, jen v kelímku, a méně tuhé. Když máme smícháno, přidáme moučkový cukr a přimícháme také plátky želatiny připravené podle návodu. Přidáme tak další vrstvu na už ztuhlá jablka a posypeme skořicí. Té k jablkům nikdy není dost.
Necháme ztuhnout v lednici alespoň hodinu (raději déle, pokud se servírováním nepospícháme) a můžeme podávat.
Dobrou chuť!