
Tatarák z lososa
Pamatuju si docela živě, že jsem vždycky v pizzeriích a restauracích po tataráku z lososa pokukovala a hrozně mě lákalo ho vyzkoušet. Zároveň jsem k němu měla ale docela nedůvěru, přeci jen chuť syrového lososa znám ze sushi a nějak jsem si neuměla představit, že by to mohlo být dobré. Nikdy jsem ho nikde neochutnala a nakonec jsem jednou vzala o kousek větší filet, jen tak, že to třeba vyzkouším.
Takže stále netuším jak vlastně chutná tatarák z restaurace, ale po pár vlastních pokusech jsem si jistá, že lososový tatarák miluju, a to zhruba v téhle podobě:
- 400 g lososa bez kůže
- 1 šalotka
- 1/2 citronu
- 25-30 kousků kaparů (cca 1 polévková lžíce)
- 60 g dijonské hořčice (dvě vrchovaté kávové lžičky)
- 1 snítka kopru
- panenský olivový olej
- čerstvě namletý pepř (čtyřbarevný)
- sůl
Postup je jednoduchý. Nejdříve si odstraníme kůži z lososa a nakrájíme ho na co nejmenší kousky. Pokud máme k dispozici kolébku (vím, jsem na ní vysazená a používám ji pořád a na všechno), tak doporučuji nejprve nakrájet na tenké plátky normálním nožem a potom nasekat kolébkou. Zachová se struktura masa, ale nejsou v něm větší kousky, které by mohly být někomu nepříjemné na kousání.
Lososa dáme do misky a zakapeme šťávou z poloviny citronu. Na drobno pokrájíme také šalotku, kapary a malinký kousek kopru (jen ty nejměkčí koncové kousíčky). Přidáme dvě lžičky dijonské hořčice a zalijeme zhruba lžicí olivového oleje. Osolíme, opepříme podle chuti a pořádně promícháme.
Před podáváním necháme odležet v lednici alespoň hodinu. Mám v oblibě různé vícezrnné rustikální bagety a tak jako způsob podávání doporučuji právě nějakou bagetku – nakrájet na plátky a na sucho trochu opéci tak, že na řezu lehce ztvrdne a zezlátne, zatímco vnitřek zůstane měkoučký. A jako s klasickým tatarákem – je výborné tyto „topinky“ potřít česnekem.
Dobrou chuť!