Tatarák z lososa

Pamatuju si docela živě, že jsem vždycky v pizzeriích a restauracích po tataráku z lososa pokukovala a hrozně mě lákalo ho vyzkoušet. Zároveň jsem k němu měla ale docela nedůvěru, přeci jen chuť syrového lososa znám ze sushi a nějak jsem si neuměla představit, že by to mohlo být dobré. Nikdy jsem ho nikde neochutnala a nakonec jsem jednou vzala o kousek větší filet, jen tak, že to třeba vyzkouším.

Takže stále netuším jak vlastně chutná tatarák z restaurace, ale po pár vlastních pokusech jsem si jistá, že lososový tatarák miluju, a to zhruba v téhle podobě:

 

  • 400 g lososa bez kůže
  • 1 šalotka
  • 1/2 citronu
  • 25-30 kousků kaparů (cca 1 polévková lžíce)
  • 60 g dijonské hořčice (dvě vrchovaté kávové lžičky)
  • 1 snítka kopru
  • panenský olivový olej
  • čerstvě namletý pepř (čtyřbarevný)
  • sůl

 

 

 

Postup je jednoduchý. Nejdříve si odstraníme kůži z lososa a nakrájíme ho na co nejmenší kousky. Pokud máme k dispozici kolébku (vím, jsem na ní vysazená a používám ji pořád a na všechno), tak doporučuji nejprve nakrájet na tenké plátky normálním nožem a potom nasekat kolébkou. Zachová se struktura masa, ale nejsou v něm větší kousky, které by mohly být někomu nepříjemné na kousání.

 

 

Lososa dáme do misky a zakapeme šťávou z poloviny citronu. Na drobno pokrájíme také šalotku, kapary a malinký kousek kopru (jen ty nejměkčí koncové kousíčky). Přidáme dvě lžičky dijonské hořčice a zalijeme zhruba lžicí olivového oleje. Osolíme, opepříme podle chuti a pořádně promícháme.

Před podáváním necháme odležet v lednici alespoň hodinu. Mám v oblibě různé vícezrnné rustikální bagety a tak jako způsob podávání doporučuji právě nějakou bagetku – nakrájet na plátky a na sucho trochu opéci tak, že na řezu lehce ztvrdne a zezlátne, zatímco vnitřek zůstane měkoučký. A jako s klasickým tatarákem – je výborné tyto „topinky“ potřít česnekem.

Dobrou chuť!

 

Komentáře

komentáře



0

Your Cart