Rebarborový koláč

Babička ho vždycky dělávala a já ho milovala… samozřejmě z rebarbory vypěstované přímo na naší zahradě, s domácími vajíčky, prostě poctivý koláč s drobenkou. Od té doby, co už babi nepeče, postrádám spoustu druhů sladkých mlsání k odpolednímu posezení, ale jen málokteré tolik, abych si našla čas a upekla si ho sama…

Samozřejmě, některé záležitosti, jako je celozrnná mouka, by přes babču v životě neprošly, ale já ji používám ráda, už jen díky tomu, že je pro tělo lépe stravitelná, než ta klasická.

 

Těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé celozrnné mouky
  • 200 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 1 prášek na pečení
  • 100 ml oleje
  • 100 ml mléka o pokojové teplotě

 

Náplň:

  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vanilkový pudink
  • 600 g zakysané smetany
  • 5 velkých stonků reberbory
  • drobenka (cukr krupice, máslo, hladká mouka)

 

 

V jedné míse si smícháme suroviny na těsto, v druhé zase smetanu s vanilkovým cukrem a pudinkem. Připravíme si plech a vymažeme ho máslem a vysypeme celozrnnou moukou.

Rebarboru si oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Do malého hrnce nalijeme vodu, lehce pocukrujeme a přivedeme k varu. Když voda vaří, vsypeme na pár minut rebarboru (to je přesně můj nejobvyklejší problém – opravdu stačí povařit dvě tři minuty, jen aby změkla – jinak se rozvaří a začne mít konzistenci spíše marmelády). Scedíme a necháme trochu vychladnout.

 

 

Na plech vlijeme těsto, na něj připravenou smetanu. Posypeme rovnoměrně kousky rebarbory a navrch posypeme drobenkou.

Kulturní vložka – drobenka: rozehřejeme zhruba 60g másla, nasypeme do něj 60g krupicového cukru a 150g mouky. Mícháme, dokud se směs nezačne „drobit“. Já nejraději promíchávám přímo prsty, ale jistě máte každý z vás nějaký vlastní postup na výrobu drobenky. To já jen tak, kdyby to četl někdo, kdo ji v životě nedělal.

 

 

Pečeme, dokud okraje koláče a drobenka nezezlátnou. Doporučuji před konzumací nechat trochu odležet, alespoň pár hodin, celozrnná mouka zvláční a teprve potom je koláč dokonalý.

Dobrou chuť!

Komentáře

komentáře



0

Your Cart