Cuketový krém

V poslední době se u nás doma různé krémové polévky těší velké oblibě. Testuji krémy prakticky z čehokoli – většinou tak, že si vyberu surovinu, ze které se o krém chci pokoušet, a „googlím“ různé varianty a nápady ostatních. Většinou vzniká odlišný recept, nechám se pouze inspirovat a raději si poskládám tak trochu vlastní, podle své chuti.  Cuketový krém patří mezi stálice a můj postup i výběr surovin se v průběhu let velmi změnil, podělím se tedy s vámi o svého současného favorita.

Cuketa je obecně jednou ze surovin, která pro mě má praktické využití v mnoha pokrmech, bramboráky počínaje a pokusy o sladké dezerty konče. Když se z původního receptu na cuketový krém vyvinul tento, myslela jsem si, že přidáním parmezánu končím a jsem absolutně spokojená. Poslední střípek v podobě slaniny však znamenal další slušné vylepšení. K masu nijak zvláštní vztah nemám a k životu ho ani nutně nepotřebuji, ale slanina je prostě slanina…

Budeme potřebovat:

  • 2 – 3 střední cuketky (cca 800 gramů)
  • 700 ml zeleninového vývaru (pokud z kostky, doporučuji „Natur“ od Vitany)
  • 50 ml panenského olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 40 g strouhaného parmezánu
  • 100 ml smetany na šlehání (přes 30% tuku)
  • 30 lístků čerstvé bazalky
  • čtyřbarevný pepř
  • sůl

Na servírování:

  • pár lístků bazalky
  • 4 plátky anglické slaniny (pro masožravce, možno vynechat)
  • křupavé kuličky do polévek (Backerbsen)

 

suroviny

 

Cukety opláchneme a rozkrojíme podélně na čtvrtiny, poté nakrájíme na tenké plátky. Dáme je restovat na rozehřátý olivovový olej a přidáme prolisovaný česnek a bazalku, kterou nakrájíme na malé kousky. Doporučuji použít kolébku na krájení bylin nebo třeba nastříhat nůžkami, pokud máme nějaké vyhrazené kuchyňské. Restujeme, dokud cukety nezměknou a nazčnou lehce zlátnout. Mezitím si v jiné nádobě – hrnci – připravíme zeleninový vývar.

 

rozpracovano

 

Když máme orestováno, přendáme obsah pánve do mixéru a zalijeme vývarem. Rozmixujeme na konzistenci krému a přelijeme do hrnce k dalšímu vaření. Vaříme na slabém plameni a postupně přidáme všechen parmezán, osolíme a opepříme a nakonec přilijeme smetanu a necháme jen krátce projít varem. Na pánev mezitím dáme bez oleje na drobné kousky nakrájenou slaninu a necháme ji osmažit „do křupava“.

 

IMG_0029

Krém je hotový a připravený k podávání. Osmaženou slaninu a kuličky přidáváme až na talíř, aby obojí zůstalo křupavé. Nebo ještě lépe – připravíme je na stůl, aby se daly přisypávat v průběhu jídla. Bazalka už je vyloženě jen na ozdobu a doporučuji lístky natrhat na malé kousky v ruce.

Dobrou chuť!

hotovo

Komentáře

komentáře



0

Your Cart