Guacamole, aneb jak zpracovat avokádo

Menším průzkumem jsem zjistila, že tento pokrm je původně od Aztéků a plnil fuknci spíše salsy, omáčky k masu atd. Ale já už ho objevila jako pomazánku a toto použití mi naprosto vyhovuje, protože v létě přes den na teplé jídlo obvykle chuť nemám.  A protože jsem sama ještě před nedávnem v kuchyni avokádo použít prakticky neuměla, sepsala jsem recept poněkud více podrobně, než je třeba… jen pro jistotu, kdyby ho četl někdo, kdo si s avokádem neumí poradit tak jako já.

 

Budeme potřebovat:

  • 2 zralá avokáda
  • 1 limetku
  • 150 g cherry rajčátek
  • 3 menší stroužky česneku
  • 1 šalotku
  • špetku chilli
  • polévkovou lžíci panenského olivového oleje
  • sůl

suroviny

Ideální avokádo na guacamole poznáme tak, že jde stopka odloupnout lehounce a jde lehce promáčknout dužinu přes šlupku prstem. Praxe u nás v obchodech je taková, že avokáda se prodávají ne uplně zralá a je potřeba je po přinesení domů nechat ještě další dva až tři dny dozrát při pokojové teplotě.

Jakmile avokáda dozrají, rozkrojíme je napůl a vyndáme pecku, poté je vydlabeme, a to ideálně polévkovou lžicí. Vydlabanou hmotu rozmačkáme vidličkou v misce a po rozmačkání už by měla mít konzistenci pomazánky.

proces1

Přidáme šťávu z celé limetky a olivový olej, promícháme (šťáva z limetky mimo jiné zabraňuje hnědnutí avokáda). Šalotku a cherry rajčátka nakrajíme na jemno a přidáme do misky, česnek prolisujeme nebo utřeme a přimícháme do pomazánky. Osolíme a přidáme špetku chilli podle chuti.

proces2

Podáváme ideálně s rustikální vícezrnnou bagetkou. Pokud ji zapomenete koupit, když avokáda dozrají, tak jako já, nic nezkazíte ani klasickými dopékacími francouzskými bagetami, které mám doma vždycky po ruce pro případ nouze.

Dobrou chuť!

uvod1

Komentáře

komentáře



0

Your Cart